Rojava: A PKK, Öcalan és Bookchin

Image result for bookchin

Abdullah Öcalan a Rojava PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) fő ellenállási mozgalmának vezetője és Bookchin-tanítvány

“1999 februárjában, abban az időpontban, amikor Abdullah Öcalant elrabolták Kenyában, Murray Bookchin velem [Janet Biehl] élt a vermonti Burlingtonban. (…) 2004 tavaszán Öcalan az ügyvédjeivel kapcsolatba lépett Murray-vel, amit egy közvetítőn keresztül tettek, aki azt magyarázta Murray-nek, hogy Öcalan a hallgatójának tartja magát, jól megértette munkáit, és alig várta, hogy a közel-keleti társadalmakban alkalmazhassa az ötleteit.”

Image result for ocalan

“Ő [Öcalan] arra a következtetésre jutott, hogy a marxizmus tekintélyelvű és dogmatikus, és nem képes kreatívan megközelíteni a jelenlegi problémákat. (…) Bookchin is feladta a marxizmust, mivel a proletariátusról nyilvánvalóan kiderült, hogy nem is forradalmi.” (ld. még: Listen Marxist!)

“Bookchin megfogalmazta és továbbfejlesztette a társadalmi ökológia és a várostervezés elméleteit az anarchista, libertárius szocialista és ökológiai gondolkodás keretein belül. Két tucat könyv szerzője, amelyek a politikáról, a filozófiáról, a történelemről, a városi ügyekről és az ökológiáról szólnak. A legfontosabb művei többek közt: Our Synthetic Environment (A szintetikus környezetünk) (1962), Post-Scarcity Anarchism (A szűkösség utáni anarchizmus) (1971), The Ecology of Freedom (A szabadság ökológiája) (1982) és Urbanization Without Cities (A városok nélküli várostervezés) (1987).” – Wikipedia

Image may contain: 1 person, outdoor

“Bookchin két fő civilizációs narratívát írt: The Ecology of Freedom (A szabadság ökológiája) (1982) és Urbanization Against Cities (Urbanizáció a városok ellen) (1986). Öcalan írta továbbá a The Roots of Civilization (A civilizáció gyökerei) és a The PKK and the Kurdish Question (A PKK és a kurd kérdés), valamint újabban a Road Map (Útiterv) című munkákat. Ezek a könyvek a civilizációs narratívaikat a jelenkori politikai problémák megoldására használták fel. A szabadság ökológiája többek között a mainstream, a reformista környezetvédők ellen érvel, a radikális társadalmi ökológia mellett. Bookchin meg akarta mutatni az óvatos liberálisoknak, hogy többre is törekedhetnek az államfogalom megreformálásánál: az ökológiai társadalom elérésére tudnának és kellene törekedniük. Az emberek közösségekben éltek a múltban, és képesek lennének újra közösségben élni.”

A Wikipedia hivatkozáson kívül az összes idézet innen: Bookchin, Öcalan, and the Dialectics of Democracy – Janet Biehl, Bookchin munkásságának legkitartóbb támogatója és népszerűsítője

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: