Öcalanról

Abdullah Öcalan ([ød͡ʒaɫan]), Ömerli1948április 4. –) közismert nevén: Apo (az Abdullah és kurd nyelven a „nagybácsi” szó rövidítéséből ered), a Kurdisztán Törökországhoz tartozó részének felszabadítása céljából 1978-ban létrehozott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik vezetője, amelyet terrorszervezetként tartanak számon Törökország mellett több államban és szervezetben, beleértve a NATO-t, az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

Öcalant 1999-ben a CIA és a török biztonsági erők Nairobiban letartóztatták, majd Törökországba szállították, ahol a török büntető törvénykönyv 125. paragrafusa értelmében „az állam egysége ellen elkövetett támadás” miatt halálra ítélték, amit a bíróság el is fogadott. Ám az európai uniós csatlakozás reményében, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak, az Öcalanra kiszabott halálbüntetést 2000 januárjában életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták.

Abdullah Öcalan 1999 augusztusi beszédében felszólította a Kurd Munkáspártot, hogy vonuljon vissza a török területekről, így a párt még szabadon lévő képviselői (kivéve a keményvonalasokat) teljesítették a vezér követeléseit. 2000 februárjában a Kurd Munkáspárt hivatalosan is bejelentette, hogy felhagy a 15 éve tartó harccal. Beszüntették merényleteiket is a török lakosság és hadsereg ellen, illetve fő célkitűzésük a kulturális szabadság kivívása lett, melyet politikai eszközökkel kívánnak elérni. 1999 és 2009 között İmralı szigetén, a Márvány-tengeren tartották fogva. Öcalan számos könyvet publikált a börtönből, a legújabbat 2012-ben.

Forrás: Wikipedia

%d blogger ezt szereti: